Locuri de muncă în Germania: Unde găsești cele mai bune oferte (2024)

Cu cea mai puternică economie din Europa și o rata a șomajului de sub sub 4% în 2018 ¹, în Germania îți poți găsi relativ ușor un loc de muncă, mai ales dacă ai o meserie, ceva experiență și știi germană cel puțin la nivel conversațional.

În Germania există însă și numeroase locuri de muncă pentru necalificați și care nu necesită cunoașterea limbii. Indiferent de situația în care te afli, sunt câteva aspecte esențiale de care trebuie să ții cont înainte de a începe să îți cauți un loc de muncă în Germania.

Un alt aspect important pe care nu trebuie să îl omiți dacă ai decis să lucrezi în străinătate, este deschiderea unui cont bancar care să îți permită să faci plăți și, în același timp, să îți convertești banii la cel mai avantajos curs pentru tine. Dacă ești la început de drum într-o țară străină, cu siguranță ai nevoie să economisești. Iar contul global Wise îți oferă acest avantaj pentru că a fost special conceput pentru a evita obișnuitele taxe bancare. Citește mai multe detalii în continuare.

Vezi și cum funcționează Wise

Cum să-ți găsești un loc de muncă în Germania

Cel mai bine este să îți găsești de muncă singur pentru a evita plata unui comision unei agenții de recrutare. Pentru asta trebuie să identifici resursele de informare în ceea ce privește locurile de muncă disponibile și să ții cont de câteva reguli atunci când îți depui CV-ul. De asem*nea, ai nevoie și de câteva informații referitoare la domeniile de activitate și orașele unde sunt concentrate cele mai multe locuri de muncă în Germania, dar și despre costurile vieții în această țară.

Dacă vrei să lucrezi în Germania, poți începe căutările online. Ai la dispoziție multe site-uri atât în Germania, cât și în România. Odată ce ți-ai stabilit domeniile de activitate și orașele în care a-i fi dispus să muncești, aplică la cât mai multe joburi ca să îți crești șansele de a fi contactat de angajatori. Găsești mai jos o listă a celor mai populare site-uri cu locuri de muncă în Germania.

Dacă aplici pentru o poziție de specialist, studiile trebuie recunoscute de autoritatea națională în domeniu, Office for Foreign Education, al cărui site este disponibil și în limba română.

Ca să îți crești șansele de a obține un job cât mai bun și cât mai repede, este bine să știi germană cel puțin la nivel conversațional, chiar dacă sunt și joburi care nu necesită acest lucru. Poți accesa nenumărate resurse online, unele gratuite, care îți permit să începi să înveți germana înainte de a ajunge în Germania.²

Unde găsești cele mai multe locuri de muncă în Germania

Domeniile de activitate cu cel mai mare deficit de forță de muncă din Germania sunt industria, unde e nevoie mai ales de ingineri, IT-ul și sănătatea, dar sunt și multe locuri de muncă în educație, cercetare și dezvoltare. ³

Din punct de vedere geografic, cele mai multe locuri de muncă sunt concentrate în regiunea Baden-Wurttemberg, în Renania de Nord-Westfalia și Bayern. ⁴ Tot aici sunt cele mai mari salarii, dar ține cont și de faptul că în aceste orașe și costurile sunt mai mari.

Locuri de muncă pentru necunoscătorii de limbă germană

Cunoașterea limbii germane reprezintă un avantaj foarte important dacă îți cauți un loc de muncă în Germania. Te poți baza și pe engleză, pentru că sunt joburi pe care le poți face dacă știi engleză, mai ales în educație, dar cel mai bine e să știi germană, cel puțin la nivel conversațional.

Cu toate acestea, sunt și joburi pe care le poți accesa chiar dacă nu știi limba germană, în special locurile de muncă în agricultură, industria alimentară, construcții, industria hotelieră sau servicii de curățenie în birouri, hoteluri și alte instituții.

Portalurile online unde găsești cele mai multe locuri de muncă în Germania

Dacă demarezi căutările pe site-urile din România, poți începe cu EURES, Portalul Mobilităţii Europene pentru Ocupare a Forţei de Muncă. Oferte de muncă în Germania găsești și pe ejobs.ro, pe bestjobs.eusau pe jobzz.ro.

Dacă vrei să îți extinzi aria de căutare, poți accesa site-urile din Germania care au mii de oferte. Poți începe cu site-ul Agenției naționale de ocupare a forței de muncă.

Unul din cele mai populare site-uri nemțești, care are versiune și în limba engleză, este StepStone. Alte site-uri unde poți găsi un loc de muncă în Germania sunt monster.de – unul dintre cele mai cunoscute portaluri din lume, prezent în 40 de țări, stellenangebote.de sau stellenanzeigen.de, acestea din urmă având versiune în limba germana.

Locuri de muncă în Germania fără comision

Majoritatea anunțurilor de recrutare pentru locuri de muncă în Germania, publicate pe site-uri din România, sunt însoțite de specificația “fără comision”. Dacă aplicați la un astfel de job, asigurați-vă suplimentar, că într-adevăr nu se va percepe niciun comision.

Iată un argument în plus de a-ți găsi singur un loc de muncă și, eventual, de a negocia direct cu angajatorul pentru a-ți crește șansele de a obține un salariu mai mare.

Chiar dacă industriile cu un deficit mare de forță de muncă sunt cele care necesita o specializare, sunt însă destul ce mule oferte și pentru muncitorii necalificați, în special în construcții și industria prelucrătoare, dar și în servicii de curățenie sau în diverse fabrici unde este nevoie de descărcarea sau ambalarea diverselor tipuri de mărfuri.

Relocarea în Germania

Ca român nu ai nevoie de viză pentru a munci în Germania. Este suficient să ai un act de identitate și să te înregistrezi la autoritățile locale. Pentru a lucra însă în Germania, trebuie să îți găsești o locuință. Și, la fel ca și în cazul găsirii unui loc de muncă, e bine să cauți online, pentru a evita să plătești unei agenții echivalentul a două chirii plus TVA. În cazul în care te gândești să achiziționezi o casă în Germania, ai mai multe informații aici.

Costul vieții în oricare oraș din Germania este mai mic comparativ cu orașe precum Viena, Milano, Londra sau Amsterdam. Potrivit datelor oficiale, suma minimă de care ai nevoie lunar în Germania este de 416 euro, care acoperă nevoile de baza și, în special, alimentele. Cele mai scumpe orașe din Germania sunt Dusseldorf, Frankfurt și Hamburg. ⁵

Ai nevoie de un cont bancar în Germania? Incearcă Wise - o alternativă transparentă si ieftină

Mutarea în Germania presupune și găsirea unei soluții inteligente de gestionare a banilor. Dacă te gândești să îți deschizi un cont pe care să-l poți folosi pentru a-ți plăti chiria și pentru a-ți primi salariul merită să analizezi contul global Wise fără frontiere. Este un cont în care poți ține peste 40 de monede pe care să le convertești în funcție de nevoile pe care le ai, și în care poți încasa bani în mai multe valute: euro, lire sterline, dolari americani, dolari canadieni, dolari australieni și dolari neozeelandezi.

Un alt avantaj al contului Wise este faptul ca schimbul valutar între monede se face la rata medie de schimb, ceea ce înseamnă că nu mai pierzi la schimbul valutar așa cum se întâmplă dacă vrei să convertești bani la casele de schimb valutar independente sau ale băncilor.

În plus, contul Wise fără frontiere este un instrument excelent pentru a trimite bani în țară, chiar în lei. Și asta la costuri care pot fi mai mici decât ale unei bănci.

Mai mult, contului Wise fără frontiere îi poți atașa oricând un card de debit pentru a te bucura de și mai multă flexibilitate.

Dacă te afli la început de drum într-o țară străină, cel mai probabil ești interesat să economisești cât mai mulți bani. Cel puțin la început. Tocmai de aceea este bine să te informezi și să alegi cel mai bun instrument pentru tine atunci când vine vorba de gestionarea banilor. Iar alternativele la serviciile financiare clasice pot fi o opțiune.

Surse folosite în articol:

 1. Rata șomajului în Germania în 2018.
 2. Resurse online pentru învățarea limbii Germane
 3. Industriile cu deficit de forță de muncă
 4. Regiunile cu cele mai multe locuri de muncă
 5. Costul vieții în Germania

Această publicație este oferită doar în scopuri generale de informare și nu este destinată să acopere toate aspectele subiectului căruia i se adresează. Nu este destinată să ofere sfaturi pe care să te bazezi. Trebuie să obții sfatul unui profesionalist sau specialist înainte de a lua sau evita orice acțiune în legătură cu conținutul acestei publicații. Informația prezentă în această publicație nu oferă sfaturi legale, financiare sau de orice altă natură profesională din partea Wise Payments Limited sau a afiliaților săi. Rezultatele anterioare nu garantează nimic similar. Noi nu oferim niciun demers sau garanție, fie ea explicită sau implicită, că acest conținut este exact, complet sau actualizat.

Certainly! The provided text delves into finding employment in Germany, focusing on various facets such as job availability, language requirements, regions with high job concentrations, and cost of living aspects. Here's a breakdown of the concepts:

 1. German Economy and Employment Rate in 2018: The article highlights Germany's robust economy, boasting the strongest in Europe at the time, coupled with a low unemployment rate of under 4% in 2018. This sets the stage for the job market's attractiveness.

 2. Job Opportunities in Germany: It emphasizes the relative ease of finding work in Germany, especially for skilled professionals with experience and conversational German language skills. It also mentions job openings for unskilled laborers that don't necessitate proficiency in German.

 3. Essential Considerations Before Job Hunting: Factors like accessing information sources for available jobs, crafting a CV, understanding industries in demand, cities with high job concentrations, and the cost of living are crucial pre-employment considerations.

 4. Job Search Strategies: Suggests starting job hunts online through various platforms, both in Germany and Romania, applying to multiple jobs to increase chances, and recognizing the importance of at least conversational German for better job prospects.

 5. High-Demand Industries: Highlights industries facing labor shortages like engineering, IT, healthcare, education, research, and development.

 6. Geographic Concentration of Jobs: Specifies regions with the highest job concentrations, such as Baden-Wurttemberg, North Rhine-Westphalia, and Bavaria, also noting their higher living costs.

 7. Jobs for Non-German Speakers: Acknowledges the advantage of knowing German but highlights job opportunities, especially in agriculture, food industry, construction, hospitality, and office cleaning services, where English proficiency suffices.

 8. Online Job Portals: Lists various platforms both in Romania and Germany for job seekers, including EURES, ejobs.ro, bestjobs.eu, jobzz.ro, the German Federal Employment Agency, StepStone, monster.de, stellenangebote.de, and stellenanzeigen.de.

 9. No Commission Jobs: Advises seeking jobs without commissions, emphasizing the benefit of negotiating directly with employers for potentially higher salaries.

 10. Relocating to Germany: Discusses the visa-free work privileges for Romanians, the need for local registration, finding accommodation, and the comparatively lower cost of living in Germany compared to other European cities.

 11. Financial Considerations and Wise Services: Advocates for Wise as a banking alternative, detailing its advantages like multi-currency accounts, fair exchange rates, lower costs for international money transfers, and the option of attaching a debit card for added flexibility.

To delve deeper into these topics, one would explore each aspect extensively, considering specific job markets, language proficiency requirements, and regional differences within Germany's employment landscape.

Locuri de muncă în Germania: Unde găsești cele mai bune oferte (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Greg Kuvalis

Last Updated:

Views: 5666

Rating: 4.4 / 5 (75 voted)

Reviews: 90% of readers found this page helpful

Author information

Name: Greg Kuvalis

Birthday: 1996-12-20

Address: 53157 Trantow Inlet, Townemouth, FL 92564-0267

Phone: +68218650356656

Job: IT Representative

Hobby: Knitting, Amateur radio, Skiing, Running, Mountain biking, Slacklining, Electronics

Introduction: My name is Greg Kuvalis, I am a witty, spotless, beautiful, charming, delightful, thankful, beautiful person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.